Pages

Saturday, December 15, 2012

Jaga-jaga kepada Rakyat Malaysia - Penghidap HIV 0.5 jutaMenurut statistik 2011 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) seramai 94,841 telah dijangkiti  HIV/AIDS mengikut UNICEF angka perlu didarab dengan 10, walau bagaimanapun di Malaysia jumlah tersebut hanya didarab dengan 5. Ini bermakna hampir 0.5 juta rakyat Malaysia adalah penghidap HIV/AIDS

Daripada jumlah tersebut 17,893 adalah heterosexual dan 65,028 kes adalah daripada penyalah gunaan dadah (Injecting Drug Use-IDU).Tetapi yang lebih menakutkan ialah berlaku peningkatan ketara kepada wanita disebabkan oleh pasangan mereka  (suami penagih dadah atau pengamal sex bebas) dan sikap INGNORANT membuatkan hal ini lebih buruk.

Kawasan FELDA mencatatkan angka pesakit HIV yang tinggi tetapi ramai yang tidak mendaftarkan diri kerana bimbang dengan stigma masyarakat. Malangnya mereka tidak risau dengan perlakuan yang membawa kepada HIV dan penyabarannya.

Kita tidak boleh menghukum semua penghidap HIV sebagai satu beban kepada masyarakat tetapi kita juga tidak boleh terlalu menabur simpati kerana simpati yang berlebihan itu boleh membawa kepada semakin kurangnya kesedaran tentang bahaya HIV

PS: Hati-hati dengan pasangan anda. Jangan terlau naif atau bersikap tidak peduli!

darikakigunungjeraiTeknik terbaik belajar dari buku


Untuk hidup ringkas perlu ilmu. Salah satu cara mendapatkan ilmu adalah dengan membaca. Bila membaca, matlamat utama adalah untuk belajar. Untuk belajar melalui buku, kita tidak semestinya baca keseluruhan buku tersebut.

Apa yang paling utama sekali adalah menceduk ilmu dari buku yang kita baca. Bagaimanakah cara yang paling berkesan untuk menceduk ilmu daripada buku yang kita baca?

  • Jangan buang masa membaca sesebuah buku itu berulang-ulang untuk mengingati isi penting dari sesebuah buku.
  • Kita hanya perlu membaca sedikit bahagian dan menutupnya untuk mencatit isi-isi penting dari apa yang kita telah baca. Ini membuatkan otak kita lebih berusaha mengingati dan memahami isi kandungan buku tersebut. Mencatit juga memaksa kita berfikir susunan kepentingan tiap-tiap isi yang di baca.
Kajian mendapati mereka yang membaca dan mencatitkan isi-isi penting lebih mudah mengingati dan menyimpan maklumat 50% lebih baik daripada mereka yang membacanya berulang-ulang!.