Pages

Sunday, November 25, 2012

Jadi hebat, kaya, berjaya dengan cara tersendiri!Siapa yang tak ada keinginan untuk menjadi yang terbaik, hampir kesemua kita yang normal punya naluri inginkan keselesaan yang terbaik. Dalam apa saja yang kita lakukan sejak kecil sehinggalah dewasa. Menjadi yang terbaik biasanya tersimpan kemas dalam hati sanubari.

Walaupun secara zahirnya, mulut kita menafikan untuk menjadi yang terbaik, hakikatnya sesekali kita cuba berangan-angan meletakkan diri dalam keadaan terbaik. Antara angan-angan yang pernah bermain di kepala semua orang adalah seperti:


 1. Tubuh badan - Kita idamkan menjadi sesorang yang sasa berpetak-petak pada bahagian perut dan lengan dipenuhi dengan otot sasa. Kadang-kadang kita bayangkan memiliki tubuh badan yang tinggi dan kemas.
 2. Rupa paras - Setiap kali melihat lelaki hensem samada pelakon atau sesiap saja, kita terlintas juga berfikir, 'kalaulah rupa aku macam tu...!". Lebih-lebih lagi bila terserempak wanita jelita yang lansung tak pandang kelibat kehadiran kita, ingin rasanya masa itu bertukar menjadi Tom Cruise, baru padan muka dia.
 3. Bijaksana - Alangkah bahagianya mendapat kedudukan nombor satu sepanjang masa dalam peperiksaan. Bestnya jika skor 4 flat setiap semester. Kenapa orang tak jadikan aku sebagai pakar rujuk pada setiap masalah mereka dan lain-lain lagi. Kita idamkan menjadi bijaksana dan yang paling bijak antara semua.
 4. Harta benda - Siapa tak ingin masuk dalam senarai 40 paling kaya di Malaysia. Kita sesekali terdetik dalam kepala inging dilahirkan berbinkan Sultan Johor atau seumpamanya. Bila melintas kereta mewah kita menjeling juga siapa pemandunya. Bila kenduri dan melihat sambutan ceria tetamu yang datang dengan Merz model terbaru, rasa mahu jugak berada ditempatnya.
 5. Kuasa - Sejak kecil, kita semua berebut mahu menjadi hero. Setiap kali bermain watak-watak kartun, semua mahu jadi kesatria merah. Sekarang ramai kanak-kanak mahu jadi Ultraman, Sangoku dan lain-lain. Kita mahu jadi yang paling berkuasa. Kita kecewa bila anak isteri melawan cakap. kita tak selesa bila anak buah atau pekerja tak hormat. Sedar atau tidak kita sentiasa ketagihkan kuasa.
Permudahkan hidup anda
Bagaimana meringkas dan memudahkan hidup kita dan menikmati apa yang sedang kita miliki. Ini penting agar kita menjadi orang yang berjaya dengan cara kita sendiri. Kita perlu mencipta sejarah diri kita sendiri tanpa cuba menjadi orang lain. Petuanya mudah saja,

"Bila ada yang baik, jangan tunggu yang terbaik"

Amalkan petua di atas dan sematkan selalu di dalam hati, insyallah hidup akan menjadi ringkas dan mudah. Dengan beristiqamah mengamalkannya, lambat laun kita bakal mencipta sejarah sendiri menjadi yang terbaik tanpa perlu terkejar-kejar. Ingat!!!

"Apa saja yang sedang kita miliki sudah berada dalam kategori yang baik, maka bersyukurlah!"

Budaya amalan falsafah di atas juga boleh mengawal nafsu yang tidak pernah berpuas hati dengan apa yang kita ada. Tak ada orang yang berjaya dengan selamat dengan terikut-ikut dorongan nafsu. Sukar untuk berjaya jika kita tak pernah syukur dengan apa yang kita ada. paling utama sekali terlalu sedikit mereka yang berjaya dengan kehidupan yang tidak bahagia.

Contoh mudah untuk diamalkan
Setiap kali anda ke pasaraya membeli barang keperluan dengan menaiki kereta, anda boleh melatih diri mengamalkan budaya falsafah di atas. Kita masuk ke perkarangan pasaraya mencari tempat letak kereta. Mari kita istilahkan kedudukan seperti berikut:
 • Yang terbaik - Parkir betul-betul di depan pintu masuk pasaraya
 • Baik - Ada tempat parkir tak kira di mana saja
 • Yang terburuk - Tak ada ruang parkir
Setiapkali masuk kawasan pasaraya saya akan semat falsafah jika ada yang baik tak payah tunggu yang terbaik. Dengan falsafah tersebut saya sentiasa mendapat ruang letak kereta dengan cepat dan pantas kerana saya tak pernah tunggu yang terbaik.

Ada ramai yang sudah mendapat yang baik tetapi masih mahukan yang terbaik berakhir dengan membuat pusingan demi pusingan. Masa terbuang dan perasaan tak puas hati mula timbul. Keadaan menjadi lebih parah jika kawasan parkir sesak, silap-silap tak ada terus dan terpaksa menunggu dalam kereta.

Amalan yang menjanjikan tempat terbaik
Tidak tamak menjadi yang terbaik dengan merebut peluang yang baik kebiasannya membawa kepada menjadi yang terbaik. Ini di sebabkan yang terbaik itu sentiasa berada di kalangan yang baik.

Banyak masa saya mendapat parkir terbaik hanya kerana saya berazam merebut  mana saja parkir yang paling awal saya dapat terlebih dulu tanpa menunggu dan mencuba nasib di hadapan. Ini menjadikan usaha mendapat yang terbaik berlaku dalam keadaan santai dan tanpa tekanan.

Amalkan dalam semua hal kehidupan terutamanya perniagaan
Dalam perniagaan, saya sentiasa amalkan sikap yang sama. Setiap peluang yang ada akan saya rebut tanpa menunggu yang terbaik. Setapak demi setapak ia membawa saya kepada yang terbaik tanpa tekanan.

Ramai yang idamkan menjadi usahawan dengan terus mengejar projek berjuta-juta. Ada di kalangan rakan-rakan saya yang membuang masa bertahun-tahun dengan sikap begitu. Memang bisnes jutaan ringgit adalah yang terbaik, tetapi bisnes ratusan ribu juga sudah cukup baik, ambil dulu dan jangan buang masa.

Begitu juga dalam hal berumah tangga, jangan tunggu yang tercantik, yang tersoleh atau solehah, yang terberada, yang terserasi dan berbagai-bagai ter lagi, anda akan berakhir dengan TER-RIAK...!

Jika ada yang baik tak perlulah tunggu lagi yang terbaik...anda sebenarnya membina sikap menjadi yang terbaik dengan cara anda sendiri...Insyallah. Selamat mencuba.sumber

Kriteria perniagaan terbaik!Ramai yang nak berniaga. Masalah paling besar adalah menentukan apakah perniagaan yang terbaik. Perniagaan macam manakah yang lebih terjamin kejayaannya merupakan soalan yang menghantui para usahawan dan juga bakal usahawan.

Melalui pengalaman dan juga hasil daripada kajian, pengamatan dan juga pembacaan saya rumuskan beberapa kriteria yang boleh dijadikan pedoman kepada kita semua yang mahu menjalankan perniagaan. Berikut kriteria yang perlu difikirkan dalam menentukan perniagaan anda:


 1. Simple - Pastikan perniagaan anda mudah!, mudah dalam ertikata 'mudah bagi anda' menjalankannya berdasarkan kemahiran, kecenderungan dan juga rasa hati anda. Andaikata kita merasa sukar dan berat ketika membayangkan kejayaannya lupakan saja.
 2. Produk juga mesti simple - 'Coca-cola' teramat simple. Bayangkan jika taukeh coca-cola ditanya dia berniaga apa? lalu dijawabnya "jual air minuman", tentu anda akan rasa macam lekeh, tak glamour dan lansung tidak hebat. Tapi tahukah anda coca-cola menduduki senarai jenama teratas didunia selama beberapa tahun berturut-turut dan masih lagi mengatasi kesemua produk lain. Nilai jenama coca-cola sahaja bernilai USD200 billion!!! dan merupakan senarai syarikat terbaik di dunia!.
 3. Prosesnya juga mesti simple - Bayangkan perniagaan anda boleh dijalankan oleh sesiapa hatta budak lepasan sekolah. Kalau nak lihat contoh proses simple dan berjaya, pergi saja ke kedai McDonald. Perniagaan makanan segera itu merupakan salah satu perniagaan terbaik di dunia dan hanya dikendalikan oleh anak-anak muda lepasan sekolah!
 4. Tidak perlu modal baru untuk membesar - Ini merupakan kriteria syarikat yang menjadi pilihan Warren Buffet untuk melabur. Perniagaan yang hanya perlu pelaburan mula untuk dijalankan dan seterusnya membesar tanpa suntikan modal baru perlu menjadi sasaran kita. Perniaggan yang sentiasa perlu suntikan baru adalah seperti perniagaan kenderaan. Model dan teknologinya berubah-rubah dan pembesaran perlu dana baru. Jika anda boleh membesar tanpa suntikan modal baru, segera jalankan perniagaan itu!
 5. Boleh dijual terus kepada pengguna - Pastikan produk atau servis anda boleh digunakan oleh orang ramai secara terus. Ada perniagaan yang hanya boleh dijual kepada syarikat besar atau kerajaan sahaja dan tidak pada orang ramai. Ini biasanya memerlukan kos dan modal yang besar dan pasarannya juga terhad dan dimonopoli oleh golongan tertentu.
 6. Perniagaan biasa - Jangan cuba mencipta satu produk atau servis yang tidak pernah lagi dibuat oleh sesiapa. Bukannya tak bagus, tapi proses membeli sentiasa berlaku berdasarkan emosi dan bukan rasional. Dan manusia tidak selesa kepada perubahan atau benda baru, anda akan banyak membuang masa dan wang untuk meyakinkan pengguna.
 7. Boleh terus dijalankan segera secara kecil-kecilan - Jika perniagaan anda boleh dijalankan terus dalam masa yang cepat, itulah perniagaan bakal jaya anda. Lebih cepat lebih bagus dan kalau boleh keluar idea hari ini, esok anda sudah boleh mula menjual. Ramai yang tidak memikirkan perkara ini dalam membina perniagaan sehingga lebih dari setahun atau dua baru boleh berniaga. Melainkan anda anak Bill Gate, anda akan keletihan dan jatuh muflis sebelum perniagaan seperti itu berjaya.
 8. Modal yang tidak besar - Ia lanjutan daripada kriteria di atas tadi. Jika modal besar diperlukan tempoh anda mendapatkan wang sahaja akan mengambil masa yang lama. Modal tidak besar bermakna untungnya juga tidak besar. Jangan risau, majoriti syarikat yang tersenarai dalam Fortune 500 bermula dari belakang rumah sahaja dan membesar menjadi gergasi. Sabar dan istiqamah anda akan berjaya!
Apa yang paling penting adalah kesabaran dan kegigihan membina perniagaan. Buang perasaan tamak untuk cepat kaya atau cepat berjaya. Berniaga adalah seumpama pertandingan marathon, ia perlu disiplin serta latihan demi latihan disertakan dengan kesabaran. Tiada jalan mudah untuk berjaya.

Bermula dengan benda kecil, anda pasti mampu dapat membina disiplin serta menimba pengalaman sedikit demi sedikit. Kekalkan impian untuk menjadi besar dalam hati dan sentiasa bergerak menuju ke arah itu. Jangan hanya berlakon kelihatan sibuk sedangkan anda lansung tidak bergerak menuju matlamat.

Selamat berfikir....!sumber