Pages

Monday, January 2, 2012

Ameerah Kecewa Polis "Lempar Batu Sembunyi Tangan"KUALA LUMPUR, 2 Jan: Ameerah Malaysia mengecam kesal cara pihak polis dalam menangani kumpulan mahasiswa di Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) semalam.
Pengerusinya, Fareedah Samad berkata, tragedi berdarah 1 Januari 2012 itu dianggap detik paling hitam kepada seluruh dunia akademik dan sistem demokrasi di negara ini.
Katanya, apapun alasan yang diberi oleh pihak polis, sebetulnya hanya sekadar helah bagi menutupi apa yang telah mereka lakukan terhadap golongan anak muda yang sekadar hadir untuk menuntut kebebasan akademik tanpa membawa apa-apa senjata jauh sekali untuk dilabel sebagai penjenayah.
“Tindakan pihak polis menahan 17 orang mahasiswa termasuk seorang pelajar perempuan melebihi 12 jam juga melambangkan sikap ‘double-standard’ yang diamalkan,” ujarnya kepada Harakahdaily.
Sedangkan, katanya sedari awal perhimpunan aman itu, beberapa orang mahasiswa telah mengisytiharkan bahawa mereka bukan mahu bermusuh dengan pihak polis malah telah berterima kasih atas kawalan yang dibuat ke atas mereka.
Katanya, kenyataan pihak polis yang mengatakan kecederaan yang dialami oleh dua orang siswa dalam peristiwa itu akibat ‘rempuhan sendiri’ ke klinik berhampiran, langsung tidak masuk akal dan jelas menunjukkan pihak polis tidak mahu bertanggungjawab dan mengambil sikap ‘lempar batu sembunyi tangan’.
Menurutnya, hasil maklumat yang diterima secara jelas menunjukkan pihak polis telah menyalahgunakan kuasa mereka dengan melakukan kekerasan terhadap golongan anak muda mahasiswa.
Justeru, katanya Ameerah Malaysia menuntut satu siasatan menyeluruh dilakukan oleh terhadap pihak polis yang terlibat juga meminta Kementerian Dalam Negeri bertangungjawab sepenuhnya dalam peristiwa berdarah itu.
“Ameerah juga melahirkan rasa kekecewaan yang teramat terhadap pihak polis dan peristiwa itu juga sememangnya telah menghakis kepercayaan anak muda terhadap Polis DiRaja Malaysia,” ujarnya.
Laporan- Harakahdaily

Jamil Khir : "Hang Nak Kelentong Pun "Agak-Agaklah"Skandal zakat : jawapan Jamil Khir Bercanggah

Beliau seharusnya tahu bahawa pemulangan semula wang tersebut tidak menjadikan tindakan awal menggunakan wang zakat itu tindakan yang betul, tegas Nik Nazmi.
Setelah seminggu Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharum berdiam diri tentang kontroversi penyalahgunaan wang zakat sebanyak RM63,650 maka akhirnya beliau tampil memberikan jawapan.

Menurut beliau, bayaran kos guaman beliau bersama Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) Datuk Che Mat Che Ali dan Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan Shamsuddin Hussain bagi menghadapi kes qazaf Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menggunakan peruntukan kerajaan, bukannya wang zakat.
Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad berkata Jamil Khir masih tidak menjawab percanggahan jawapannya dan Majlis Agama
Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) semalam dengan jawapan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mashitah Ibrahim, Peguam Zainul Rijal Talha dan Amir dan Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang.
Menurut Nik Nazmi, pada 21 Jun 2011, Dr Mashitah (timbalan Jamil sendiri) mengakui bahawa kos guaman dibayar menggunakan peruntukan zakat ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Machang Saifuddin Nasution dalam perbahasan Perbekalan Tambahan 2011 di Parlimen.
“Saifuddin sendiri telah menunjukkan baucer bayaran yang secara terang menulis bahawa pembayaran dibuat menggunakan wang zakat,” kata beliau yang juga ahli dewan undangan negeri Seri Setia.
Katanya, pada 23 Jun 2011 peguam Zainul Rijal Talha dan Amir meminta pandangan Mufti Wilayah Persekutuan tentang penggunaan wang zakat bagi membiayai kos guaman.

PKR lapor polis

Katanya lagi, pada 21 November 2011, Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang mengesahkan bahawa kos guaman dibayar menggunakan peruntukan zakat pada Februari dan April 2010 meskipun akhirnya digantikan pada hujung tahun 2010.
“Ini memandangkan geran kerajaan tidak dapat menampung pembayaran yuran guaman tersebut,” jelas Nik Nazmi.
Nik Nazmi menegaskan bahawa sekalipun menerima geran kerajaan sebanyak RM700,000 pada 22 Jun 2010, pembayaran semula kepada wang zakat hanya dibuat pada Disember 2010 sebagai proses ‘pelarasan semula’.
“Jamil seharusnya tahu bahawa pemulangan semula wang tersebut tidak menjadikan tindakan awal menggunakan wang zakat itu tindakan yang betul sama ada daripada segi hukum syara’ mahupun prosedur perbendaharaan kerajaan.
“Lainlah sekiranya Jamil Khir menganggap dirinya salah satu daripada lapan asnaf yang berhak menerima zakat. Sekiranya Jamil Khir beranggapan demikian, tidak perlulah dipulang semula wang tersebut menggunakan geran kerajaan,” katanya dengan sinis.
Menurut beliau, memandangkan jawapan Jamil Khir setakat ini masih tidak menjawab persoalan yang dibangkitkan. PKR tetap akan membuat laporan polis pada minggu hadapan.

Sementara itu, Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Dato’ Harun Taib menegaskan sebarang penggunaan wang zakat tanpa mematuhi syarat asnaf (golongan yang layak menerima zakat) adalah melanggari ketetapan Allah SWT.
“Kalau hendak membelanjakan wang zakat, sudah ada asnaf-asnaf tertentu yang layak.  Tidak boleh dibelanjakan sebarangan,” kata beliau seperti mana dilapor pada muka hadapan akhbar Harakah keluaran terbaru.
Laporan- FMT