Pages

Friday, November 23, 2012

Perniagaan berjaya tak perlu Business Plan - Harvard pun setuju!
Saya telah menulis tentang samada perlu atau tidak menyediakan kertas kerja perancangan perniagaan terlebih dahulu sebelum menjalankan perniagaan. Dalam artikel itu saya mengatakan Business Plan sebenarnya tidak perlu dan ia tidak pernah menjamin kejayaan sesebuah perniagaan.

Walaupun pendapat saya tidak disokong oleh mana-mana pakar namun ia adalah hasil daripada pengalaman sendiri juga pemerhatian terhadap rakan-rakan lain yang berjaya dalam perniagaan masing-masing.

Nampaknya pendapat tersebut bukan cakap kosong kerana Harvard Business Review ada mengeluarkan artikel dengan tajuk yang sama. Penulis menolak keperluan menyediakan business plan sebagai pra-syarat menjayakan sesebuah perniagaan.


Namun begitu, berikut beberapa langkah penting bagi mempastikan perniagaan anda berjaya tanpa business plan:

  1. Kenal pasti dengan jelas matlamat perniagaan anda
  2. Sumber manusia atau kumpulan pembantu anda adalah amat penting dalam menjayakan perniagaan. Sentiasa fikir dan bina 3 keperluan asas dalam perniagaan, orang, orang dan orang.
  3. Fikir besar dan mulakan kecil. Kemudian membesar atau melingkup dengan pantas.
  4. Berikan tumpuan pada pasaran yang terperinci demografiknya. Sasaran pasaran anda mesti jelas dan terang.
  5. Betul-betul fahami model perniagaan anda. Fikirkan bagaiman menjana pendapatan demi pendapatan adalah lebih penting daripada menyediakan andaian pendapatan di Excel sheet yang lebih merupakan andaian yang belum pasti berlaku.
Berdasarkan pengalaman saya, visi yang jelas di dalam kepala amat penting untuk menjayakan sesebuah perniagaan. Kita mesti dapat menerangkan hala tuju perniagaan kita dengan pantas dan jelas jika ditanya apa akan berlaku setahun, dua tahun tiga atau lima tahun lagi.

Dengan tidak membuang masa dan terus menjayakan visi dalam kepala secara rapi dan gigih, insyallah anda akan berjaya. Jangan tangguh apa saja hasrat perniagaan anda, fikirkan apa yang kita boleh lakukan sekarang untuk merealisasikan perniagaan tersebut dan segera laksanakannya.sumber

No comments: