Pages

Wednesday, January 11, 2012

Telaga Paling Hebat Yang Tidak Pernah Kering


Siapa yang tidak pernah tahu mengenai telaga Zam-Zam? Setiap tahun, seramai 2 juta jemaah haji ke makkah. Sekurang-kurangnya seorang ahli jemaah akan meminum 1 liter sehari selama tempoh menunaikan haji iaitu 25 hari. Oleh itu, sebanyak 50 juta liter diperlukan untuk menampung jumlah air yang diminum jemaah haji. Setelah tamat menunaikan haji, setiap ahli jemaah akan diberi 5 liter air zam-zam untuk dibawa pulang ke tanah air masing-masing menjadikan 10 juta liter diperlukan untuk dibawa pulang. Maka, jumlah pengeluaran air zam-zaim adalah 60 juta liter dalam masa setahun.

5 L (bawa pulang) x 2 juta orang = 10 juta L

1 L (minum) x 25 (hari) x 2 juta orang = 50 juta L

Oleh itu, 10 juta L + 50 juta L = 60 juta L/tahun


Kuantiti Air Telaga Zam-Zam



Paras air telaga zam-zam adalah 3.23 m di bawah permukaan pada keadaan biasa. Ujian pengepaman dilakukan sebanyak 8000 L /saat untuk masa lebih 24 jam menunjukkan penurunan paras air dari 3.23 m di bawah permukaan hingga 12.72 m dan 13.39 m. Selepas itu paras air tidak berubah. Selepas pam dihentikan, air naik semula ke paras 3.9 m dalam masa 11 minit sahaja. Data ini menunjukkan yang air zam zam ialah air yang terletak dalam akuifer yang baik (ketertelapan yang tinggi) dan air ini diganti dengan cepat dari pergunungan di sekeliling Mekah.
Keratan rentas hidrogeologi

 Sebenarnya akuifer air zam-zam berada di batu pasir aluvium dan batuan diorit. Batuan diorit bukanlah batu untuk akuifer yg baik melainkan adanya retakan (fracture). Batuan dasar akuifer ini adalah batuan diorit yang banyak retakan-retakan menyebabkan ia menjadi akuifer yang baik


Seperti rajah keratan rentas tersebut, air hujan yang turun di kawasan tinggi meresap masuk ke dalam tanah dan pergerakan air bawah tanah adalah berpusat di Masjidil haram berdasarkan kecerunan kawasan. Apa yang menarik ialah, kawasan arid (kering) yang jarang sekali hujannya boleh membekalkan air bawah tanah yang sangat banyak.

Kualiti Air Zam-Zam
Kajian telah dilakukan bahawa Air Zamzam tiada warna dan bau, mempunyai rasa yang unik; pH adalah 7.9–8.0 (alkali). Sodium chloride (garam biasa) berlebihan dalam Zamzam – memberikan rasa sedikit payau. Zamzam sangat baik utk kesihatan – menyegarkan dan berikut merupakan kepekatan mineral yang terkandung dalam air zam-zam:
  •     Sodium – 250 mg/l
  •     Calcium -198 mg/l
  •     Magnesium – 43.7 mg/l
  •     Chloride – 335 mg/l
  •     Sulfur – 370 mg/l
  •     Iron – 0.15 mg/l
  •     Manganese – 0.15 mg/l
  •     Copper – 0.12 mg/l
  •     (Analysis of a study conducted in the laboratory of the Department of Water and Waste Water Treatment, the Western Province, Saudi Arabia)





No comments: