Pages

Wednesday, December 14, 2011

Bebas Anwar Beri BN KelebihanMembebaskan Anwar dari tuduhan liwat 2 akan memberi peluang BN menafikan mahkamah tidaklah dikongkong oleh kuasa politik.

Secara umumnya, ramai di kalangan masyarakat negara ini yakin bahawa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hampir pasti didapati bersalah dalam kes perbicaraan liwat 2 dan akan berhadapan dengan hukuman penjara.
Sekiranya keyakinan yang sama diambil dari penyokong pembangkang, alasannya kerana kepercayaan mereka bahawa sistem perundangan negara hari ini menjadi tunggangan kuasa politik pemerintah.
Sekiranya betul dakwaan di atas dan pemerintah hari ini memberikan fokus kepada objektif untuk menguburkan riwayat politik Anwar, jawapannya, ya, memenjarakan Anwar memang mampu menamatkan karier politik Anwar.
Malah, dengan hukuman penjara itu nanti akan menyebabkan Anwar kehilangan kelayakan untuk bertanding dalam pilihan raya umum yang akan diadakan tidak berapa lama sahaja lagi.
Bagaimanapun dari sudut pandangan politik, keputusan mahkamah melepaskan Anwar dari tuduhan liwat 2 akan memberikan lebih banyak keuntungan politik berbanding Anwar didapati bersalah dan dihukum penjara lebih-lebih lagi di saat pilihan raya semakin hampir.
Keputusan memenjarakan Anwar sekali lagi hanya akan menambahkan satu lagi momentum penentangan terhadap Barisan Nasional (BN).
Apakah faktor yang menyebabkan keputusan memenjarakan Anwar akan memberi kesan lebih buruk terhadap prestasi BN berbanding membebaskan Anwar?
Pertama, memenjarakan Anwar sekali lagi hanya akan mengesahkan persepsi umum termasuk pengundi atas pagar bahawa mahkamah dipergunakan untuk kepentingan politik BN atau sekurang-kurangnya persepsi yang sama akan bertambah.
Dalam konteks ini, persepsi penyokong Pakatan tidaklah penting bagi mereka kerana pendirian kelompok ini jelas menyokong pembangkang hampir tidak boleh diubah lagi.
Bagaimanapun, persepsi pengundi atas pagar yang dianggap sebagai kelompok penentu kemenangan dalam pilihan raya adalah penting.

Kecacatan fakta kes
Seperti dalam kes liwat 1, kes liwat 2 juga terdapat banyak kecacatan fakta kes yang mudah difahami oleh masyarakat terbanyak meskipun bagi seseorang yang bukanlah pengamal undang-undang.
Kedua, memenjarakan Anwar sekali lagi hanya akan menjadikan gelombang tsunami yang tidak pernah reda semenjak 2008 semakin bergelora dan ditambah pula menyebabkan kemunculan semula semangat gelombang reformasi 1998.
Ketiga, membebaskan Anwar dari tuduhan liwat 2 akan memberi peluang BN menafikan mahkamah tidaklah dikongkong oleh kuasa politik seperti mana ‘fitnah’ pembangkang dan pada masa yang sama Anwar telah dilondehkan sepanjang perbicaraan berlangsung.
Sepanjang perbicaraan liwat 2 berlangsung, media-media kawalan kerajaan banyak melaporkan isu yang mengaibkan Anwar dalam kes ini dan mampu menghakis kepercayaan sesetengah golongan masyarakat terhadap ketua pembangkang itu.
Keputusan mahkamah membebaskan Anwar atas alasan kejadian liwat itu berlaku atas dasar kerelaan lebih memanfaatkan BN.
Keputusan seumpama itu hanya akan mengesahkan Anwar memang seorang biseksual dan menjadi bahan kempen utama BN ketika menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.
Oleh Nazli Ibrahim FMT

Ridhuan Tee Pun Ikut Tibai "Porn Star"Penghina Hudud jangan kurang ajar - Ridhuan

Kolumnis media Prof Madya Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah baru-baru ini menyelar pihak yang lantang menghina Islam khususnya hudud dan memberikan amaran kepada mereka.
Tanpa menamakan secara jelas, Mohd Ridhuan dalam tulisan yang disiar akhbar Sinar Harian kelmarin menggambarkan pihak yang dimaksudkannya adalah 'penzina' dan yang 'berlatar belakang menjijikkan'.

Katanya parti-parti politik atau orang bukan Islam boleh memberikan teguran dalam perkara lain seperti salah tadbir urus, salah laku peribadi, rasuah dan sebagainya yang dilakukan oleh sesiapa sahaja, tetapi bila tiba kepada perkara berkaitan agama Islam, 'jangan terlalu kurang ajar'.

"Apatah lagi jika yang menegur itu, latar belakangnya amat menjijikkan. Seks rambang dan perzinaan sudah menjadi budaya hidupnya.

"Saya masih lagi boleh bersabar jika mereka tidak menerima ‘hudud Pas’. Tetapi cara mereka bercakap tidak menampakkan rujukan kepada ‘hudud PAS’, tetapi menghina Islam secara keseluruhan dan isi kandung al-Quran. Perbuatan ini amat melampau," tulisnya.

Biarpun tidak dinyata dengan jelas siapa sasaran tulisannya, namun ianya dipercayai ditujukan kepada Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Ini kerana, dalam tulisannya itu beliau merujuk kepada kenyataan yang mendakwa pelaksanaan hukum hudud akan membawa kepada kemusnahan ekonomi negara dan binasa diri.
Ianya termasuk dakwaan bahawa pelabur-pelabur akan meninggalkan Malaysia manakala negara akan berhadapan dengan “binasa diri” jika hukum hudud dilaksanakan di Malaysia yang pernah diucap Soi Lek pada satu forum di Wisma MCA baru-baru ini.

"Jangan bermain dengan api wahai penzina. Ini bukan kali pertama beliau mengeluarkan kenyataan yang menghina Islam. Apakah kita boleh menerima kenyataan seperti pelabur-pelabur akan meninggalkan Malaysia manakala negara akan berhadapan dengan ‘binasa diri’ jika hukum hudud dilaksanakan di Malaysia.

"Persoalan saya, apakah Malaysia akan menjadi daya tarikan pelabur-pelabur dengan lambakan pelacur-pelacur yang datang daripada Cina dan Vietnam yang datang ‘memberi khidmat’?
"Apa matlamat sebenar membawa masuk mereka ini? Apakah mungkin beliau turut melanggan kerana memang menjadi kesukaannya menyimpan mistres?" soalnya lagi.

Dalam nada tegas, beliau yang juga penyarah di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia turut mengingatkan pihak tersebut tidak mencampuri urusan orang Islam khususnya berkaitan dengan soal hudud.
Apatah lagi katanya jika seseorang itu berlainan bidang kepakaran, maka sewajarnya tidak perlu banyak mengulas tentang bidang yang lain.

"Jika bidang beliau mengenai kesihatan seperti mana jawatan yang pernah dipegang sebelum ini, lebih baik dia bercakap mengenai keburukan yang dibawa hasil seks luar nikah atau seks rambang atau penzinaan," tegasnya.

Soi lek sebelum ini juga mendakwa sistem perundangan itu tidak adil kepada semua pihak khususnya ke atas kaum wanita selain mengenakan hukuman-hukuman kejam yang jelas bercanggah dengan konvensyen antarabangsa.

Selain itu beliau turut meramalkan bahawa pasaran saham akan jatuh antara 10 hingga 20 peratus jika hukum hudud digubal dan ia juga akan memberi kesan ke atas kewangan pelabur-pelabur tempatan.
"Wah! bukan main pandai lagi beliau meramal seperti nujum.

"Justeru, tunggu apa lagi, marilah kita bersama-sama tanpa mengira parti dan ideologi, mempertahankan Islam yang semakin lama semakin berani dimamah dan diratah oleh ultra kiasu yang wujud di mana-mana, termasuk dalam Barisan Nasional," kata Ridhuan.

Laporan- Harakahdaily