Pages

Saturday, November 12, 2011

Artis Pun Berminat Juga "Negara Berkebajikan"GOMBAK, 12 Nov: Konsep Negara Berkebajikan yang diperkenalkan sekarang dan akan dilaksanakan oleh PAS sekiranya Pakatan Rakyat berjaya memerintah negara pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 nanti, dikesan turut dibincang oleh pelbagai pihak termasuk di kalangan artis di negara ini.
Minat golongan artis untuk membincangkan perkara itu terbukti apabila beberapa orang artis datang menemui beberapa orang pemimpin PAS untuk bertanyakan tentang konsep Negara Berkebajikan yang diperkenalkan oleh parti itu.
Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, pengalaman tersebut turut dikumpulkan oleh beliau apabila beliau juga turut didatangi dua orang artis di negeri Pahang baru-baru ini.
Menurutnya, kedatangan kedua-dua orang artis itu adalah untuk bertanyakan kepadanya tentang nasib golongan artis sekiranya PAS dan Pakatan Rakyat akan diberikan mandat oleh rakyat untuk memerintah negara ini pada PRU Ke-13 akan datang.
Katanya, selain itu, kedua-dua orang artis itu juga turut bertanyakan kepadanya tentang konsep Negara Berkebajikan PAS dan kaitannya dengan golongan artis serta kegiatan seni di negara ini.
"Mereka tanya saya macam mana dengan Siti Nurhaliza jika PAS menang nantii? Bolehkah Siti Nurhaliza terus menyanyi?" katanya ketika membentangkan kertas kerjanya yang bertajuk Konsep Negara Berkebajikan pada Multaqa Pendakwah PAS di Dewan Datuk Fadzil Mohd Noor di Kolej Universiti Islam Zulkifli Mohamad (KUIZM) di Taman Melewar, di sini, hari ini.
Pertanyaan itu, katanya, dijawab dengan baik oleh beliau dengan penjelasan berdasarkan peruntukan yang terdapat dalam konsep Negara Berkebajikan PAS itu sendiri khususnya berkaitan dengan golongan artis dan kegiatan seni di tanah air.
Katanya, dalam konsep Negara Berkebajikan PAS, golongan artis termasuk Datuk Siti Nurhaliza tidak perlu bimbang dengan pemerintahan PAS jika menang dalam PRU Ke-13 nanti kerana nasib mereka tetap akan dibela.
"Siti Nurhaliza dan artis-artis lain juga boleh terus menyanyi dan terus bergiat dalam bidang masing-masing jika PAS memerintah negara.
'Malah nasib mereka akan lebih terbela jika berada di bawah pemerintahan PAS, selaras dengan konsep Negara Berkebajikan yang diperkenalkan itu," katanya yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.
Tambahnya, konsep Negara Berkebajikan berbeza dengan negara kebajikan kerana Negara Berkebajikan adalah penekanan kepada keadilan dan ihsan yang menjadi teras pentadbiran kerajaan.
"Di bawah kerajaan yang seperti itu yang ingin dilaksanakan oleh PAS, keadilan yang ditekankan bukan hanya kepada sesama umat Islam, tetapi juga orang bukan Islam," katanya.
Konsep Negara Berkebajikan yang diperkenalkan oleh PAS itu, tegasnya, sememangnya amat ditakuti malah amat mencemaskan Umno BN sekarang kerana ia berkeupayaan menarik sokongan orang ramai terhadap PAS.
"Sokongan yang semakin meningkat daripada orang ramai terhadap PAS sekarang termasuk juga dari kalangan bukan Islam.
"Fenomena ini tercetus hasil kehebatan konsep Negara Berkebajikan yang diperkenalkan oleh PAS yang kini semakin difahami oleh orang ramai termasuk dari kalangan bukan Islam," ujar beliau.
Oleh Aziz Muda

Siapa Pula Godam Ikhwanul Muslimin ???Ikhwanul Muslimin sasaran baru penggodam Anonymous


KAHERAH: Kumpulan penggodam Anonymous yang sebelum ini melakukan tindakan terhadap pengedar dadah Mexico dan pasukan keselamatan Israel kini menemui sasaran terbaru, kumpulan Ikhwanul Muslimin Mesir.

“Ikhwanul Muslimim menjadi satu sasaran kepada kebangkitan yang diperjuangkan Mesir. Mereka cuba memusnahkan kedaulatan penduduk Mesir dan juga negara lain termasuk Amerika Syarikat,” kata kumpulan itu dalam satu kiriman ke YouTube
Kumpulan terbabit yang menggelarkan operasi mereka ‘OpBrotherhood’ dan menjanjikan sasaran halaman web utama Ikhwanul Muslimin, Ikhwan Online pada Jumaat 6 petang waktu Greenwich. Halaman terbabit mungkin menjadi sasaran perkhidmatan pengagihan penafian (DDoS) serangan. Serangan terhadap Ikhwanul Muslimin Mesir akan menjadi acara menarik bagi Anonymous. Serangan penggodam itu menunjukkan sokongan terhadap penduduk Palestin dan mungkin menyerang pelayan kerajaan Israel sepanjang hujung minggu. (Israel menafikan pelayan mereka turut diserang).

Seorang ahli Anonymous, “Sabu” turut mempunyai bendera pergerakan Islam Palestin Hamas yang dijadikan ikon Twitter beliau.

Bagaimanapun Anonymous tidak berbelah dalam menyokong kebangkitan di Semenanjung Arab yang menggulingkan pemimpin Tunisia, Mesir dan Libya tahun ini.

Ikhwanul Muslimin, pertubuhan politik Mesir sejak sekian lama pada awalnya melakukan demonstrasi besar-besaran menentang Presiden Hosni Mubarak yang bermula lewat Januari. Sokongannya kemudian menjadi penting kepada kejayaan pergerakan 11 Februari.
“Ikhwan Muslimin bermula sebagai kumpulan kebajikan penduduk dengan niat yang adil dan saksama.

“Namun, beberapa dekad berlalu, rasuah merampas misi baiknya dan berpaling kepada organisasi gilakan kuasa untuk mengambil alih negara berdaulat Arab,” kata video Anonymous. 

– Agensi