Pages

Thursday, November 10, 2011

Rm10 juta Rumah Sharizat Tak Mahal La,Kira Murah Lagi !!Lagi kejutan: NFC bayar RM10mil untuk kondo mewah Shahrizat


Ini ialah satu dakwaan yang mungkin sukar di tangkis Senator UMNO Shahrizat Jalil.
Walaupun meminta rakan-rakannya - Perdana Menteri Najib Razak,menteri, Menteri Pertanian Noh Omar and Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin – untuk menangkis  "agenda politik" pembangkang yang beliau dakwa dilakukan demi melemahkan sayap Wanita, semua mata tertumpu padanya tentang bagaimana dia akan menjelaskan mengenai kondominium mewah benilai  RM10 juta yang dibayar menggunakan dana dari projek pengeluaran daging lembu NFC.
“Menurut mereka pinjaman RM250 juta untuk projek itu diletakkan di dalam satu akaun yang kawal dengan rapi. Adakah kondominium tersebut untuk lembu-lembu?” Setiausaha agung PKR Saifuddin Nasution memberitahu satu sidang akhbar di lobi Parlimen pada hari Khamis.
Bukti kukuh - ia adalah pembelian tunai
Saifuddin Nasution yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, apartmen mewah di One Menerung, Bangsar  direkodkan  NFC sebagai sebahagian daripada "pinjaman" RM83 juta kepada NMLC, yang dikawal oleh keluarga Shahrizat. .
Projek yang bertujuan untuk meningkatkan bekalan daging lembu tempatan kepada 40 peratus untuk dimakan telah diberikan kepada suami Shahrizat, Mohamad Salleh Ismail dan anak-anak beliau untuk diurus dan selia.
PKR telah bersuara mengenai projek ini, tetapi disanggah di Parlimen oleh Ahli Parlimen BN. Walaubagaimanapun, laporan Ketua Audit Negara baru-baru ini telah mengesahkan dakwaan PKR. Dalam laporan itu dinyatakan bahawa projek itu dalam keadaan “kucar-kacir" dan telah menyimpang jauh daripada sasaran pengeluaran.
Pada hari Selasa lepas  PKR mendedahkan bahawa lebih daripada RM83 juta itu disalurkan dari NFC kepada syarikat-syarikat yang dikawal oleh suami Shahrizat, seperti NMLC dan RPC. Ia juga mempersoalkan diskaun RM3 juta yang diberikan kepada RPC, yang memiliki Meatworks, sebuah restoran makan mewah yang juga dimiliki oleh keluarga Shahrizat.
Saifuddin memberitahu pemberita hari ini bahawa RM9,758,140 telah dipindahkan dari akaun CIMB NFC di Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur kepada Bandar Raya Development Berhad pada 2 Disember, 2009 sebagai bayaran penuh untuk kondo One Menerung.
"Ia bukan daripada akaun amanah khas. Jadi penjelasan Ketua Pemuda Umno dan menteri adalah palsu. Jika pemantauan ketat telah berlaku, tentu RM9.8 juta itu tidak akan dipindahkan untuk membeli kondo mewah yang tiada kaitan dengan ternakan lembu. Ini jelas satu yang pecah amanah yang dibuat oleh keluarga Shahrizat, "kata Saifuddin.
Khairy yang bersifat talam dua muka?
Baru petang Rabu lepas,  Khairy yang didakwa penyokongnya  sudah 'berubah' dan sekarang adalah pemimpin UMNO yang 'bersih' menegaskan bahawa pinjaman mudah itu hanya boleh dikeluarkan selepas NFC membentangkan kertas kerja dan transaksi itu telah diluluskan oleh Kementerian Kewangan.
Noh juga berkata bahawa hanya RM135 juta telah dikeluarkan oleh NFC kerana dana itu telah diletakkan dalam akaun escrow. Najib, Menteri Kewangan, juga menafikan pinjaman kerajaan itu telah pun diagihkan sepenuhnya kepada NFC.
"Justifikasi Khairy bahawa baki antara-syarikat sebanyak RM83 juta yang dimiliki oleh Koperasi Daging dan Ternakan Negara Sdn Bhd (NMLC) adalah yang paling lemah," pengarah strategi PKR Rafizi Ramli berkata dalam satu kenyataan.
"Jika dakwaan beliau bahawa terdapat prosedur kelulusan yang digunakan sebelum pengeluaran dilakukan dari akaun escrow dan yang bukan akaun escrow " adalah benar, tidak akan ada perbelanjaan peribadi yang didakwa sebagai urusniaga antara syarikat. Malangnya, daripada penelitian kami, transaksi yang berlaku adalah daripada pelbagai transaksi peribadi yang tiada kaitan dengan perniagaan daging yang tidak sepatutnya dibenarkan untuk pengeluaran. "
Menggunakan otak untuk menipu dan menunjukkan moral yang rendah kepada rakyat
Menurut Rafizi, jika NFC dan RFC perlu bergantung kepada subsidi awam untuk kekal kompetitif dari segi komersial, maka seluruh "reka bentuk projek” itu tidak sepatutnya diluluskan dari awal kerana ia jelas tidak berdaya saing secara komersial".
Jika matlamat membelanjakan RM250 juta dana awam untuk projek nasional yang bertujuan untuk mengurangkan pergantungan kepada daging yang diimport, adalah tidak masuk akal jika daging keluaran tempatan lebih mahal berbanding yang diimport! Tambah Rafizi.
Sementara itu,   Wanita PKR Zuraida Kamaruddin telah menggesa Shahrizat untuk meletak jawatan dan membuktikan bahawa "wanita mempunyai integriti yang lebih dalam BN".
Tetapi ia mustahil kerana Shahrizat, yang terkenal dengan 'bagasi' beliau, tidak mungkin akan mengikut nasihat itu.
"Perkara yang mulia untuk dia lakukan adalah untuk meletakkan jawatan daripada politik memandangkan akan ada lebih banyak pendedahan tentang projek yang disulam skandal ini.Hanya peletakan jawatan beliau yang boleh menyelamatkan maruah ahli-ahli Wanita Umno yang telah dibabitkan dalam skandal ini, "kata Zuraida, dalam sidang akhbar dengan Saifuddin.
"Dia perlu berada di atas seluruh Barisan Nasional dan menunjukkan bahawa wanita mempunyai kredibiliti dan integriti yang lebih."
Malaysia Chronicle

Cemas: Penduduk Panik Kapal Terbang 'Terhempas' di LTA P.Pinang
Penduduk Panik Kapal Terbang 'Terhempas' di LTAPP


GEORGE TOWN: Penduduk di sekitar Bayan Lepas di sini panik apabila sebuah pesawat A320-200 'terhempas' di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP), tengah hari Khamis.
Namun mereka kemudiannya tenang apabila dimaklumkan bahawa insiden itu hanyalah sekadar latihan kecemasan oleh Malaysia Airports Bhd dan LTAPP.

Pengurus Kanan LTAPP Mohd Arif Jaafar berkata dalam latihan itu, sebuah pesawat dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dalam perjalanan ke Madras, India memohon mendarat kecemasan di LTAPP kerana enjin kanan rosak dan berlaku kebakaran.
"Senario melibatkan sebuah pesawat membawa 125 penumpang dan 10 anak kapal itu menjadi cemas apabila tiba-tiba terhempas dan terbakar di LTAPP sehingga menyebabkan 10 maut, cedera parah (30), cedera ringan (35) dan selamat (50)," katanya kepada pemberita selepas Latihan Kemalangan Kapal Terbang di LTAPP di sini, Khamis.Beliau berkata latihan tersebut diadakan dua tahun sekali bagi menguji tahap keupayaan jentera dan pasukan penyelamat di lapangan terbang itu.

Mohd Arif berkata ia juga bagi menilai tahap keberkesanan komunikasi antara pelbagai agensi dan unit bantuan lain."Latihan kecemasan hari ini mencapai sasaran iaitu kebakaran mampu dipadamkan dalam tempoh tiga minit dan beberapa perkara antaranya dari segi penyampaian komunikasi antara jabatan-jabatan juga berjalan lancar," katanya.

Katanya latihan kecemasan bersepadu itu turut disertai oleh kira-kira 500 peserta dari pelbagai pihak termasuk agensi kerajaan antaranya Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat dan Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPAM)."Untuk meningkatkan lagi keupayaan memadam api di lapangan terbang, kita turut menggunakan 4 unit 6x6 tender api baru jenis ultra Large Foam Tender," katanya.


BERNAMA

Rahsia Seorang Ayah Yang Tak Pernah Kita Tahu

Ayah banyak merahsiakan sesuatu daripada anak dia…Dan di bawah ini adalah rahsia yang dipendam oleh seorang ayah demi kebahagiaan anak dia…:’(….Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?
Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian
Saat kita sakit @ demam, ayah sering membentak “sudah diberitahu! jangan minum ais!”.Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??
Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata “tidak boleh!”..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.
Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya…Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..
Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi. Tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..
Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..
Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?
Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa “Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya”..
Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita..
P/s: Mari kita sayang kedua ibu bapa kita sementara mereka masih hidup……..
sumber