Pages

Tuesday, November 1, 2011

PM Bukan Melayu: Najib Cuba Tonjolkan Imej Perkauman Mat YidinPemimpin kanan Umno Nazri Aziz layak diberi pujian kerana berani berkata bahawa Perdana Menteri Malaysia tidak semestinya orang Melayu. Agak radikal kenyataan Nazri itu Akan tetapi pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat meragui keikhlasan tersebut dan percaya mungkin ada udang disebalik batu dalam ucapan beliau.

Agak mengembirakan apabila kita dengar kenyataan sebegini daripada Nazri yang merupakan menteri kabinet kanan dan ramai pula menganggapnya sebagai menjadi jurucakap Najib. Tetapi saya percaya ini hanyalah pendapat peribadi Nazri yang bertujuan mengelirukan orang ramai kerana Umno sering ‘cakap tak serupa bikin’. Lihat sahaja rekod mereka masa lalu, "Kata ahli Parlimen Taiping; Nga Kor Ming kepada Malaysia Chronicle.

"Malah, saya cabar Nazri untuk berkata demikian pada perhimpunan agung UMNO yang akan datang. Nazri mungkin seorang yang radikal tetapi adalah lebih baik untuk meminta pandangan Muhyiddin terlebih dahulu."


Ucapkanlah di perhimpunan Umno

Nazri yang menjaga hal ehwal undang-undang dan Parlimen, memberitahu akhbar kewangan tempatan bahawa lelaki yang terbaik berhak mendapat jawatan itu tanpa mengira warna kulit.Jika Nazri berani untuk mengulangi kenyataan itu di mesyuarat Umno tahunan yang dijangka akan diadakan pada Disember ini, kemungkinan besar akan ada suara-suara yang mendesak agar beliau ditendang keluar dari parti nasionalis Melayu tersebut.

Umno telah memerintah Malaysia sejak kemerdekaan pada tahun 1957 dan tidak mempunyai rancangan untuk menyerahkan dominasi politik tersebut kepada kaum lain. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Presiden Umno, sendiri telah berikrar untuk mempertahankan kerajaan persekutuan tanpa mengira kos termasuk "menghancurkan tulang", "kehilangan nyawa" dan "pembersihan etnik". Bagi beliau, untuk menyerahkan tugas itu dan juga akses kepada dana negara kepada pihak lain, apatah lagi daripada kumpulan minority merupakan sesuatu yang tidak mungkin berlaku.

"Sekiranya terjadi calon yang terbaik untuk jawatan itu bukan seorang Melayu maka saya tidak dapat berkata apa-apa. Saya tidak boleh berkata, 'Saya rakyat Malaysia dahulu tetapi Perdana Menteri mesti Melayu.' Anda tidak boleh dapatkan segala-galanya, " kenyataan Nazri yang dilaporkan oleh The Edge Financial Daily.


Ambil hati rakyat, Najib sehingga kini senyap mengenai isu Melayu 'pertama'

Nazri merujuk kepada komen beliau sebelum ini berikutan kekecohan yang dibuat oleh Muhyiddin Yassin,Timbalan Perdana Menteri pada tahun 2010. Muhyiddin dianggap bersikap perkauman oleh ramai rakyat Malaysia. Beliau telah mengecewakan rakyat bukan Melayu di negara ini dengan menegaskan bahawa dia adalah Melayu yang pertama dan seterusnya orang Malaysia.

Untuk memadamkan api tersebut, Nazri menjadi menteri Umno yang pertama mengisytiharkan diri beliau sebagai orang Malaysia yang pertama dan kemudian Melayu, selaras dengan konsep 1Malaysia Najib, walaupun pandangan Najib sendiri mengenai itu agak kabur. Sehingga kini, PM cuba menangkis isu itu dengan berkata tidak kira jika dia Melayu pertama atau Melayu kemudian, pokoknya, semua kaum akan terpelihara dibawah pentadbiran beliau.

"Jelas Nazri sedang cuba mendapatkan sokongan rakyat. Jika BN serius tentang politik tanpa batasan kaum,mereka akan menhalang Utusan yang agak melampau itu yang dianggap sebagai mulut dan agen penyebar propaganda BN. BN dilihat sebagai tenggelam bersama politik perkauman. Mereka menahan negara kita daripada politik progresif yang berasaskan isu; mereka akhirnya akan jatuh dari kuasa kerana kejahilan terhadap sejarah dan akan dipulau oleh rakyat negara ini, "naib presiden PKR N Surendran memberitahu Malaysia Chronicle.

"Kata-kata Nazri memang benar dalam erti kata undang-undang tetapi akankah Umno menyerahkan jawatan itu kepada bukan Melayu? Itulah Ujian asid sebenar dan saya pasti kita semua tahu jawapannya," M Kulasegaran, Ahli Parlimen Ipoh Barat berkata kepada Malaysia Chronicle.


Aliran dalam politik dan minta sokongan

Terdapat juga ketegangan politik di antara Najib dan Muhyiddin, yang dijangka mencabar Najib untuk jawatan tertinggi Umno tahun depan. Untuk mengukuhkan kedudukan beliau dalam Umno, yang merupakan parti politik Melayu terbesar di negara ini, Muhyiddin baru-baru ini telah menutup pintu rundingan untuk pelajar memilih untuk belajar Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris.

Pada hujung minggu lepas, Muhyiddin juga menolak sistem dwi atas alasan ia boleh menyebabkan kacau-bilau atau gangguan oleh ibu bapa yang mahu Bahasa Inggeris digunakan sebagai bahasa pengantar untuk anak-anak mereka. Muhyiddin dan beberapa kumpulan Melayu lain juga dituduh sebagai takut untuk bersaing dan cuba memperjudikan masa depan anak-anak mereka demi kepentingan politik.

Najib juga telah ditegur kerana tidak ada keberanian untuk melaksanakan reformasi yang sering disebut-sebutnya termasuk Model Ekonomi Baru yang berasaskan keperluan untuk menggantikan Dasar Ekonomi Baru (DEB)yang berorientasikan kaum. Tetapi dia tahu yang kini dia boleh mendapat sokongan bukan Melayu jika dia berjaya menangkis Muhyiddin yang semakin berpengaruh.

TPM mendapat sokongan dengan memainkan politik perkauman dengan orang Melayu dan Najib cuba mendapatkan rakan-rakan Umnonya yang lain untuk menolak timbalannya atas dasar Muhyiddin tidak disukai oleh orang bukan Melayu dan dengan itu tidak layak untuk menjadi PM kerana tidak berupaya untuk menyatukan kaum .


PM vs TPM: Lukisan perbandingan

Sementara itu, seolah-olah untuk mengukuhkan lagi hujahnya, Nazri menegaskan bahawa adalah penting bagi seorang pemimpin Melayu untuk merangkumkan semua pihak kerana pemimpin bukan Melayu akan menghadapi kesukaran untuk menembusi pengundi Melayu. Dia tidak pula menyebut bahawa ini adalah disebabkan oleh dasar pecah dan pemerintahan Umno itu sendiri .

"Seseorang haruslah menjadi peneraju dan adalah sangat penting bagi seorang pemimpin Melayu untuk tampil ke hadapan. Jika seorang pemimpin Cina atau seorang pemimpin India datang ke hadapan, ia tidak akan mengubah negara ini kerana mereka bukan masyarakat majoriti. Oleh itu, pemimpin-pemimpin Melayu mesti menerajui. Selepas 50 tahun, kita harus menerima antara satu sama lain, "kata Nazri.
Mungkin Pengerusi DAP Perak Ngeh Koo Ham merumuskan hal ini dengan cara terbaik.

"Nazri sedang bercakap tentang suatu kemungkinan yang terlalu jauh dan oleh itu ia tidak penting. Dia sedang dalam usaha menipu orang ramai. Kami cabar beliau untuk memberi layanan sama rata kepada semua kaum dan jangan hanya bercakap sahaja. Mulakan dengan berkata 'Tidak' kepada harga yang berlainan bagi rumah-rumah untuk pembeli Melayu dan bukan Melayu. Buka semua projek kerajaan kepada semua kaum. Jika beliau dan Najib tidak boleh berbuat demikian, mereka tidak ikhlas dan hanyalah bermain politik untuk kepentingan mereka sendiri, "kata Ngeh kepada Malaysia Chronicle.


Malaysia Chronicle

Guna racun kimia dikira pertanian ibadah?

"Tiada seorang Muslim menanam dan bertani maka hasil pertaniannya itu dimakan oleh manusia, binatang dan sebagainya melainkan dia akan menerima ganjaran pahala sedekah." (Hadis riwayat Bukhari)

Bertani bagi menampung keperluan makanan manusia bukan sahaja penting kepada ekonomi dan bekalan makanan sejagat, bahkan mendatangkan pahala jika difahami konsepnya.

Namun, adakah amalan pertanian masa kini,yang menggunakan pembajaan dan penggunaan racun kimia boleh dikategorikan sebagai sebahagian amalan "bertani satu ibadah"?

Kaedah tersebut sudah tentunya mendatangkan mudarat bukan sahaja kepada kesihatan manusia, tetapi juga kepada populasi dan survival makhluk Allah SWT yang lain. Justeru, ibadah jenis apa yang kita lakukan sampai boleh mendatangkan mudarat? Mungkin kita perlu menilai semula kaedah ini.

Maka, bagi menjawab persoalan tersebut, tanaman secara organik adalah penyelesaian yang terbaik bagi kehidupan manusia masa kini.

Tanaman organik bukan sahaja memberikan kesan yang baik terhadap kesihatan manusia,malahan ia juga membantu memulihara semula ekosistem bumi daripada kerosakan.

Kajian juga membuktikan bahawa pertanian secara organik mampu mengeluarkan hasil yang banyak berbanding pertanian konvensional. Di kawasan penanaman padi organik, di Tunjung, Kelantan misalnya, melalui kaedah penanaman organik System of Rice Intensification (SRI) satu hektar padi mampu menghasilkan hingga 11 tan.

Purata pengeluaran padi konvensional yang sekitar 3 hingga 4 tan. Malahan, tinggi pokok padi organik di kawasan terbabit pernah mencatatkan rekod ketinggian yang luar biasa iaitu sehingga 6 kaki.

Jumlah pengeluaran ini agak berbaloi bagi menampung keperluan makanan negara walaupun ia memerlukan tenaga kerja yang tinggi.

Produk organik mesra alam. Produk yang dihasilkan daripada kaedah alamiah ataupun semulajadi, tanpa penambahan bahan yang memudaratkan.

Kurang kesedaran terhadap memilih makanan organik menyebabkan produk ini mendapat kurang tempat di hati masyarakat dan penghasilannya juga kurang berbanding produk konvensional.

Namun, produk organik seperti beras, ayam, telur dan sebagainya semakin bercambah di pasaran tempatan.Walaupun harganya agak mahal berbanding produk biasa, namun nilainya agak berpatutan jika kita fikirkan kesan positifnya kepada kesihatan, alam sekitar dan juga mampu mendatangkan pahala.

Sebagai pengguna, kita seharusnya menyokong penghasilan produk organik ini.

Amalan memakan makanan organik harus dipupuk supaya ia menjadi satu lagi langkah ke arah memulihara dan memelihara bumi Allah SWT ini.

Menjadi khalifah di bumi bukan hanya bertanggungjawab menguruskan manusia sahaja, tetapi juga menguruskan segala makhluk yang ada supaya dapat hidup dengan lestari.

Maka memilih organik merupakan salah satu tanggungjawab manusia bagi menjaga kestabilan bumi sejagat.

Kita seharusnya menyedari akan kepentingan amalan berorganik. Di peringkat keluarga dan masyarakat, mereka perlu menilai semula pemilihan produk makanan daripada yang mempunyai kandungan kimia tinggi kepada produk yang organik.

Di peringkat kerajaan pula, kempen untuk memupuk rakyat mengamalkan amalan pemakanan organik perlu dijalankan.

Di samping itu, kerajaan perlu mengurangkan kebergantungan terhadap penggunaan baja kimia sebagai pemberian baja subsidi kepada para petani.

Syarikat-syarikat yang pembekal baja kimia juga perlu mengubah kandungan produk mereka agar lebih berorganik.

Kesimpulannya, dengan mengamalkan penggunaan produk organik dan tanaman organik, bukan sahaja dapat meningkatkan kesihatan, namun juga dapat merapatkan hubungan manusia dengan alam dan Tuhan.


Penulis merupakan mahasiswa tahun akhir, Fakulti Agro-Industri dan Sumber Asli, Universiti Malaysia Kelantan.

MP fail usul potong gaji PM Najib RM22,000Ahli Parlimen Batu, Tian Chua memfailkan satu usul untuk memotong gaji perdana menteri ekoran "masalah dan kepincangan" yang berlaku sejak Datuk Seri Najib Razak menjawat jawatan itu pada April 2009.

Usul untuk memotong gaji itu merupakan ingatan kepada perdana menteri supaya menjalankan tugas dengan baik, kata Tian ketika bercakap kepada pemberita di bangunan parlimen hari ini.

"Ini secara tidak langsung merupakan usul tidak percaya," katanya lagi berhubung usul yang difailkan mengikut Peraturan Mesyuarat 66(9) itu.

Usul pindaan ke atas Bajet 2012 untuk mengurangkan gaji sebulan perdana menteri sebanyak RM22,826.65 telah diterima oleh pejabat Yang Dipertua Dewan Rakyat, Jumaat lalu.


malaysiakini

Tak Melayu hilang di dunia: Mitos mendekati realiti?
Apakah akan berlaku jika ada segolongan besar pengundi Melayu-Islam di negara ini bersikap tidak acuh  atau kurang peduli  untuk menyertai proses pilihanraya umum ke-13 akan datang?
Mungkinkah terlepas kuasa politik dari tangan orang Melayu-Islam yang menjadi penduduk majoriti di Malaysia?
NONE
Mungkinkah masih ada sikap toleran peringkat tertinggi di kalangan parti dan pemimpin politik bukan Melayu-Islam yang akan terus memelihara dan mengutamakan kepentingan majoriti rakyat (Melayu-Islam) apabila mereka mengambil alih tampuk pemerintahan?

Apakah dasar afirmatif untuk membela kaum yang daif dan ketinggalan di tangga sosio-ekonomi masyarakat akan berterusan? Masihkah ada institusi pendidikan dan skim pekerjaan yang memberi   keutamaan kepada Bumiputera (yang majoriti Melayu-Islam) seperti Perkhidmatan Awam, Pendidikan, Pertahanan, Keselamtan  sebagai perkiraan utama?  

Apakah jika ini berlaku, kesuraman politik Melayu-Islam di Malaysia akan dapat ditebus dalam tempoh yang singkat? Atau, adakah “silap percaturan politik’ ini akan berlarutan?
Masihkah orang Melayu-Islam akan meneruskan perangai semulajadi mereka saling menuding jari menyalahkan orang lain apabila andaian ini menjadi realiti?
NONE
Mungkinkah mulai saat kerajaan baru ditabalkan orang Melayu-Islam akan terus berpecah belah dan bercambah menjadi beberapa entiti politik yang ringan cabarannya dan lemah kekuatan politiknya?
Yang pasti unsur citra orang Melayu-Islam yang akan merasakan kehebatan kesan perimbangan politik baru ini ialah syiar Islam.

Laungan azan

Memang telah terlalu lama dipendam ketidakselesaan orang bukan Islam tertentu terhadap syiar Islam. Laungan azan kerap tenggelam timbul disuarakan oleh bukan Islam tertentu.Begitu juga dengan simbol atau manifestasi kehidupan Islam lain di negara ini.

Sering kedengaran rungutan pihak bukan Islam betapa jalan di kawasan-kawasan berhampiran masjid sesak akibat umat Islam menunaikan solat setiap Jumaat. Ini juga satu gangguan. 
azlanIni belum mengambilkira rasa irihati sesetengah pihak tertentu bahawa bajet yang disediakan untuk pembangunan syiar Islam adalah jauh lebih besar berbanding peruntukan bagi  perkembangan agama lain. Bagi mereka mungkin sudah tiba masanya keadaan ini diubah? Tidakkah mungkin citra Malaysia baru ini kelak akan lebih moden dan ciri Islam pula semakin menipis?

Masihkah gambaran ini satu khayalan? Apakah lanskap politik begini satu kemustahilan?
Sebenarnya perencah yang boleh membunuh minat orang Islam-Melayu pada politik sudah lama diperap dalam hidangan politik oleh Umno dan PAS. Dalilnya, amatilah apa yang diterbitkan oleh Utusan MalaysiaBerita Harian di pihak BN dan Harakah serta Suara Keadilan di sisi Pakatan Rakyat.
Gelagat media cerminan tauke politik  masing-masing ini adalah faktor yang banyak mendorong umat Melayu Islam hari ini ke lembah meluat pada politik. Yang dikhuatiri buah politik fitnah, curang dan membibit kebencian ini  akan segera membentuk iklim dan adab siasah baru di kalangan khalayak sasaran mereka. Ini pasti langsung mengikis minat mereka terhadap politik.

Satu khayalan?

Yang harus jadi persoalan ialah, jika ini berlaku adakah cuma ahli politik yang akan rugi? Tidak kira berapa tahun atau berapa generasi yang akan menyesali keterlanjuran ahli-ahli politik Melayu-Islam hari ini, hakikatnya ialah, senario ini bukanlah satu khayalan.
NONE
Ia mungkin berlaku. Kemungkinan ini bukanlah terlalu jauh dari realiti. Pilihanraya umum ke-13 bakal diadakan dalam tempoh terdekat. Segala petunjuk politik mengarah kepada keadaan rumit ini.

Apabila  ini terjadi, baik Umno dalam gerombolan Barisan Nasional dan PAS yang menjadi kerabat Pakatan Rakyat masing-masing akan memikul dosa melepaskan kemudi politik negara kepada pengundi bukan Islam.

Jika ikut tabiat mereka hari ini, sampai kiamat Umno akan menyalahkan Pas dan parti Islam itu akan cuba menyangkutkan kesalahan di bahu Umno.
Hari ini, kesinambungan kuasa politik dan ekonomi Melayu-Islam banyak berpaut kepada budibicara dan budaya politik PAS dan Umno. Kehadiran parti-parti politik lain (baik dalam BN mahupun PR) adalah hiasan dalam lakaran besar politik negara.

Yang amat teruja berebut kepercayaan rakyat supaya menyokong mereka ialah PAS dan Umno. Malangnya, sasaran mereka sama – pengundi Melayu-Islam. Kehadiran MCA, MIC, PBS (dan lain-laiin dalam BN) dan PKR serta DAP adalah sekadar pengimbang tokok dalam neraca politik Malaysia. Secara nalurinya parti-parti bukan Melayu ini lebih cenderung menyemarakkan persaingan dan persengketaan Umno-PAS.
NONE
Yang pastinya pengundi bukan Islam akan berasa lebih selesa dan selamat jika pengundi Melayu-Islam berpecah-belah. Malah, arahtuju poliltik hari ini memb uka jendela lebih luas kepada kemungkinan mereka mencelah dan mengambil alih teraju politik Malaysia.
Untuk mengongkosi kemungkinan bertambah berseleraknya perpaduan Melayu-Islam bukan satu masalah bagi mereka. Itu adalah pelaburan kecil berbanding laba yang akan diraih.

Apologetik

Ciri-ciri lemahnya politik Melayu Islam makin ketara. Umat Islam di Malaysia umumnya kini terdorong untuk bersikap apologetik, terutama sekali bila membabitkan soal politik. Banyak persoalan politik yang bakal meninggalkan kesan besar kepada kedudukan sosio-ekonomi dan maruah mereka tidak ditangani dengan berkesan.
Dan, mereka kini lebih selesa untuk mencari jalan mudah keluar daripada kemelut ini.
Ambil sahaja contoh hudud. Makin ramai yang mahu kerja dakwah diperkasa dan penerangan mengenai persoalan itu dipergiatkan. Namun bagaimana dan siapa yang harus dipertanggungjawabkan tidak diperinci.
azlanRata-rata kebanyakan pihak berkepentingan mahu persoalan itu diselesaikan oleh ulama. Siapa ulama bukan perkara penting. Yang utama, biarlah orang lain yang pecahkan masalah itu.
Umumnya, lanskap politik Malaysia agak mengelirukan bagi umat Islam. Anjakan kepada sistem dua parti  seolah-olah membelah keyakinan diri umat Islam. Malah yang dibimbangi, apabila semua pihak berkepentingan tidak dapat menangani isu ini dengan berkesan, akan muncul pula kelompok ketiga dalam sistem politik Malaysia – masyarakat yang apathetic atau tidak peduli akan persekitaran politik mereka.

Mabuk kuasa

Mereka tidak mahu terbabit dan malah membenci kedua-dua tembok politik yang menjadi sempadan pemikiran siasah negara.
Pedoman utama telah diberikan oleh Rasulullah SAW. Baginda berpesan bahawa dalam munajat panjang baginda pada Allah Azza Wajalla, satu daripada tiga doa baginda tidak diperkenankan. Baginda berharap Allah tidak menghapuskan umat Islam kerana wabak penyakit dan kemarau. Doa itu diperkenankan.
islamic state
Bagaimanapun permintaan baginda agar jangan umat Islam (dalam konteks ini, Melayu) hapus dek perbalahan sesama sendiri tidak dipenuhi.
Apakah ini sedang berlaku terhadap umat Islam-Melayu Malaysia? Adakah sesuatu yang boleh diusahakan supaya ketentuan ini dihindari atau dilewatkan berlaku ke atas umat Islam Melayu? Sudah tiba masanya, pemimpin Islam Melayu berfikir di luar lingkungan politik parti mereka sahaja.
Atau, bersediakah mereka untuk menggalas beban dan maki hamun anak cucu mereka kerana “terlalu mabuk” kuasa hingga tidak mahu membuka hati bahawa pihak saingan juga ada peranan mengukuhkan umat?ULASAN ini adalah pendapat peribadi penulis/penyumbang dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Malaysiakini.

Dahsyat: 200 nyaris maut kereta api rempuh lori tangkiGegaran akibat letupan kuat dirasai sekitar Petagas

KOTA KINABALU: Kira-kira 200 penumpang kebanyakannya kakitangan kerajaan nyaris maut apabila kereta api dinaiki mereka merempuh sebuah lori tangki bermuatan 27,000 liter petrol yang menyebabkan letupan kuat di lintasan kereta api haram berhampiran Kilometer 5, Jalan Kota Kinabalu-Putatan, Petagas, dekat sini, semalam.
Letupan itu menyebabkan gegaran kuat di sekitar Petagas dengan asap tebal boleh dilihat dari jarak kira-kira lima kilometer (km), selain kesesakan lalu lintas yang teruk sepanjang kira-kira 10 km dari Jalan Kota Kinabalu-Putatan dan sebaliknya.
Dalam kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu, lapan penumpang kereta api cedera ringan manakala pemandu lori berkenaan tidak cedera.

Kereta api tiga gerabak itu dalam perjalanan dari Stesen Kereta Api Tanjung Aru, di sini membawa penumpang yang kebanyakannya kakitangan kerajaan yang baru pulang kerja ke Stesen Kereta Api Papar, kira-kira 70 km dari sini.

Kereta api milik Jabatan Kereta Api Negeri Sabah (JKNS) itu dikatakan baru meninggalkan stesen berkenaan pada jam 5 petang dan dipercayai bergerak pada kelajuan antara 40 hingga 50 km sejam tetapi pemandunya dipercayai gagal memberhentikan kenderaan itu kerana agak hampir dengan lori berkenaan.

Ia menyebabkan kepala dan gerabak pertama kereta api itu tergelincir ke kanan landasan sebelum hangus manakala lori itu terputus dua dengan bahagian kepala dan tangkinya terpisah kira-kira 10 meter di kiri dan kanan landasan.
Penumpang yang panik terpaksa memecahkan cermin kereta api dan melompat keluar bagi menyelamatkan diri daripada api yang menjulang setinggi kira-kira 30 meter.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, kejadian dipercayai berpunca akibat pemandu lori membelok ke kiri jalan untuk melintasi landasan sebelum membawa bahan api itu ke sebuah stesen minyak, kira-kira 300 meter dari tepi landasan.

“Pemandu lori dipercayai gagal mengesan kereta api berkenaan tetapi sempat melompat keluar dari kenderaannya sejurus sebelum kenderaannya dirempuh kereta api," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Jurucakap JKNS berkata, kejadian menyebabkan kepala kereta api seberat kira-kira 60 tan itu tergelincir ke kanan landasan manakala gerabak depan hangus.

Katanya, lintasan kereta api berkenaan dibuat pihak tertentu secara haram, menyebabkan tiada pintu di landasan berkenaan.

Beliau berkata, kereta api itu baru dibeli JKNS dari China mula beroperasi sejak Februari lalu selepas dihentikan selama lima tahun berikutan projek menaik taraf landasan berkenaan.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Kota Kinabalu, berkata bomba yang menerima panggilan pada jam 5.38 petang menghantar lima jentera dengan 35 anggota ke tempat kejadian dan api berjaya dipadamkan kira-kira jam 6.45 petang.

Penumpang terpaksa pecah cermin selamat diri

KOTA KINABALU: “Saya duduk di gerabak pertama. Tiba-tiba saya dengar dentuman dan disusuli letupan kuat. Saya nampak api menjulang di sebelah kanan tingkap kereta api. Saya dan penumpang lain terpaksa memecahkan cermin untuk melompat keluar.

“Kami takut kereta api meletup. Bagaimanapun saya bersyukur kerana tiada penumpang yang maut atau cedera parah,” luahan penumpang kereta api, Irwan Shamsuddin, 29.

Menceritakan detik cemas itu, Irwan yang bertugas sebagai anggota Jabatan Pertahanan Awam di bandar raya ini, berkata sebelum kejadian, beliau terdengar bunyi amaran kereta api tetapi tidak menyangka akan merempuh lori itu.

“Saya fikir pemandu kereta api hanya memberi amaran kepada orang yang melintas landasan. Bagaimanapun, selepas dentuman dan letupan itu, saya nampak api menjulang kira-kira 30 meter,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian semalam.

Penumpang, Razmi Jaafar, 37, berkata ketika kejadian beliau dan penumpang di gerabak pertama baru bergerak meninggalkan Stesen Kereta Api Tanjung Aru, dekat sini ke Papar pada jam 5 petang.

“Baru setengah jam bergerak meninggalkan stesen itu tiba-tiba saya terdengar letupan kuat dari arah depan. Saya nampak api menjulang. Saya dan penumpang lain terpaksa memecahkan tingkap untuk melompat keluar.

“Saya dan penumpang lain berebut-rebut keluar. Saya sempat menyelamatkan beberapa penumpang yang lain,” katanya.

Pemandu lori, Pauleh Dausun, 45, berkata ketika menghampiri landasan itu, ada sebuah kenderaan pacuan empat roda di depannya melintasi landasan.

“Saya dengar bunyi hon tetapi menyangka ia dari treler atau kenderaan lain di jalan. Saya hanya menyedari kereta api apabila ia sudah terlalu dekat. Saya cuba menekan pedal minyak. Kepala lori berjaya melepasi landasan tetapi tangki lori tersangkut di landasan.

“Saya terpaksa melompat keluar. Sejurus meninggalkan lori, saya terdengar dentuman dan disusuli dengan letupan kuat,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, beliau yang tidak cedera bersyukur kerana terselamat dalam kejadian itu.

Saksi kejadian yang hanya ingin dikenali sebagai Liza berkata, ketika kejadian beliau yang memandu kereta baru keluar dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) dan terlihat lori berkenaan melintasi landasan tanpa ada sebarang tanda pemandunya ingin memberhentikan kenderaannya.

“Tiba-tiba saya nampak kereta api itu terus merempuh bahagian tangki lori itu. Letupannya kuat. Api menjulang tinggi,”katanya.

Oleh Hassan Omar, Suzianah Jiffar dan Mohd Izham Unnip Abdullah