Pages

Thursday, March 3, 2011

Anwar di Merlimau

Jumpa Bom di KLIA - 56 penerbangan ditangguh

KUALA LUMPUR: Lima puluh enam penerbangan di KL International Airport (KLIA) ditangguhkan selepas sebutir bom, dipercayai berasal dari Perang Dunia dua, ditemui di lokasi pembinaan  KLIA.II.

Pekerja di lapangan menjumpai bom pada Isnin malam.

perkhidmatan Lapangan Terbang dihentikan dua kali - dari 11:00 sampai tengah hari dan 3:30 petang untuk memastikan bom itu diletupkan dengan selamat.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, sebagai tindakan pencegahan, latihan dilakukan bersama antara skuad pemusnah bom dan pihak keselamatan Malaysia Airports Bhd (MAB)

Risiko untuk memindahkan bom terlalu tinggi menyebabkan dua kali gangguan perkhidmatan  .

"Lebih baik letupkan." katanya

"Bom itu berjaya dietupkan pada 15:18," kata OCPD Timbalan Supt Baharuddin Mustapha.

Semua perkhidmatan di KLIA dilanjutkan selepas itu.

Keseluruhan harga makanan akan melojak 167 peratus-CAP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang mendakwa harga pelbagai makanan telah melonjak antara 20 peratus hingga 167 peratus sejak bulan lalu akibat kenaikan harga pelbagai barangan keperluan.
NONEPresidennya, SM Mohamed Idris berkata peningkatan harga makanan itu telah menyebabkan kesukaran yang amat sangat kepada kehidupan pengguna.
"Satu hidangan sayuran yang dijual pada harga 60 sen enam bulan yang lepas, kini dijual pada harga 80 sen hingga RM1.00 setiap hidangan, peningkatan 25 peratus hingga 66 peratus; udang (saiz sederhana) daripada RM1.50 hingga RM4.00 setiap satu, peningkatan 167 peratus," katanya dalam satu kenyataan media.
Menurut SM Mohamed, pengusaha restoran dan pemilik gerai makanan yang ditemubual oleh pegawai CAP, berkata kenaikan harga makanan dan minuman ringan adalah akibat daripada kenaikan harga barangan keperluan yang diimport seperti bawang, bawang putih, kacang dal dan rempah; ayam, daging, daging kambing, ikan, udang, sayuran, tepung beras, telur, susu pekat manis, biji kopi, serbuk teh daripada antara 20 peratus sehingga 200 peratus serta peningkatan dalam harga gas dan bahan api.