Pages

Wednesday, December 28, 2011

Kedah Selangkah Terkehadapan Dari Kerajaan Pusat !!Lupus pinjaman : Berita gembira buat rakyat Kedah


Dewan Pemuda PAS Kedah (DPPNK) turut memuji tindakan kerajaan negeri pimpinan Menteri Besar Datuk Seri Ustaz Azizan Abdul Razak atas keputusan melupuskan pinjaman pelajaran bagi kes-kes terpilih.

Menyifatkan keputusan tersebut tepat dan sangat bijak, ketua penerangannya Mohd Nasir Zakaria juga berkata ianya satu bentuk tawaran yang tulen kepada golongan yang tidak sepatutnya dibebankan dengan hutang yang tidak wajar. 

"DPPNK merasakan tindakan ini merupakan bukti perlaksanaan Negara Berkebajikan yang ditawarkan oleh PAS serta komitmen penerusan agenda Buku Jingga oleh Pakatan Rakyat.

"Kematian, penyakit kronik, gila dan tiada daya membayar adalah golongan-golongan yang ditimpa musibah. Mereka wajib dibantu," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Menurutnya lagi, tindakan tersebut juga merupakan satu lonjakan positif yang bersifat jangka panjang dalam menjaga kebajikan rakyat yang sudah sedia terhimpit dengan kos sara hidup yang menekan. 

Ia juga bukan satu bentuk tindakan "one off" yang bertujuan untuk menggula-gulakan rakyat seperti yang diamal BN.

Pusat perlu contohi Kedah

Dalam pada itu beliau turut menggesa kerajaan pusat agar mencontohi keprihatinan kerajaan negeri Kedah dengan melaksanakan langkah sama di peringkat nasional.

"Kerajaan pusat yang mengutip hasil yang lebih banyak sepatutnya melaksanakan program ini di peringkat nasional. 

"Adalah memalukan dengan segala hasil mahsul yang dijana daripada rakyat dengan begitu banyak, Kerajaan Pusat tidak berani bertindak seperti uyang dilakukan oleh sebuah Kerajaan negeri," katanya.

Mohd Nasir yang juga Ahli Parlimen Padang Terap berkata, dengan keupayaan kewangan yang terbatas serta hutang tinggalan Barisan Nasional yang bertimbun, penghapusan hutang kepada golongan yang terpilih adalah wajar sebagai permulaan bagi kerajaan negeri.

Keputusan tersebut juga ujarnya diyakini akan mendapat sokongan daripada rakyat. 

"Ia adalah satu lagi pencapaian hebat Kerajaan Negeri Kedah. Tahniah.

Beliau juga melihat ianya satu cara perkongsian hasil negeri dengan rakyat yang wajar dijadikan contoh oleh pemimpin-pemimpin lain.

"DPPNK yakin keputusan ini adalah berita baik kepada seluruh penjamin yang terbeban sejak sekian lama. 

"Keputusan ini sudah pasti melegakan penjamin seterusnya mereka akan memaksimumkan sumbangan untuk pembangunan negeri dalam bentuk yang lebih sesuai," kata Mohd Nasir lagi.


Lapotan...Harakahdaily

No comments: