Pages

Thursday, September 22, 2011

Kementerian Pelajaran Larang Pelajar Pakai Tudung

Bishkek, 21 September 2011 - Puluhan umat Islam Kyrgyz telah berhimpun di hadapan Kementerian Pelajaran Kyrgyz untuk menuntut bahawa pemakaian tudung Islam dibenarkan di sekolah menengah, laporan Perkhidmatan Kyrgyz RFE/RL.

Menteri Pelajaran Kanat Sadykov kemudian mengadakan perbincangan dengan wakil-wakil yang berhimpun di Bishkek, tetapi keputusan mesyuarat tidak akan didedahkan kepada umum.

Penganjur perhimpunan Duishon Abdyldaev, yang mengetuai kumpulan bukan kerajaan dan penduduk memberitahu kepada RFE/RL bahawa demonstrasi akan merebak ke bahagian-bahagian lain di negara pada 23 September 2011 jika anak-anak gadis yang memakai hijab/tudung terus dibuang atau disimpan daripada menghadiri kelas di sekolah menengah.

Pada 15 September 2011, Kanatbek Turdukojoev, seorang imam di kampung utara Orto-Oruktu, memfailkan tuntutan mahkamah terhadap sebuah sekolah menengah kerana tidak membenarkan anak perempuannya untuk memakai tudung kepala muslimah Islam.

Bishkek-NGO Mutakallim yang mempertahankan hak-hak wanita Islam Kyrgyz, mengadakan mesyuarat pada 13 September 2011 di mana NGO pemimpin Jamal Frontbek-Kyzy berkata pelajar perempuan yang memakai tudung kepala muslimah Islam telah di diskriminasi.

Frontbek-Kyzy berkata apabila tahun persekolahan bermula pada 1 September 2011 ramai wanita Islam sama ada terpaksa membuang tudung kepala mereka di sekolah atau dihantar pulang jika mereka enggan melakukannya.

Pegawai-pegawai Kementerian Pendidikan dan Sains menegaskan bahawa walaupun tidak ada undang-undang mengharamkan tudung kepala Islam di sekolah-sekolah menengah, terdapat pakaian seragam sekolah yang ditubuhkan bagi pelajar-pelajar dan ia tidak termasuk tudung kepala. [rferl.org/arrayah.info/abuidris]

Sumber berita: http://www.rferl.org/content/kyrgyz_protesters