Pages

Friday, January 21, 2011

PKR tanding di Merlimau:Shamsul


 KUALA LUMPUR, Jan 21 -  PKR Melaka ingin mencalonkan Ketua Angkatan Muda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin untuk bertanding dalam piliharaya kecil Merlimau  walaupun Pakatan Rakyat (PR) lebih cenderung untuk meletakan calon PAS untuk bertanding kerusi negeri tersebut.Kerusi itu kosong selepas  Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan meninggal  malam tadi akibat komplikasi jantung.Difahamkan bahawa kepimpinan PR negeri Melaka  akan bertemu awal minggu depan untuk memutuskan sama ada PAS atau PKR yang akan bertanding di kerusi  Merlimau.
"Beberapa orang dari mereka (pimpinan PKR negeri) telah menyarankan nama saya, seperti juga di kawasan saya ... tapi kami akan memutuskan dahulu dengan kepimpinan pusat, parti mana yang akan bertanding, "kata Shamsul yang juga berasal dari  Jasin.
"Berdasarkan undi kawasan Parliament 2008, PKR memperolehi undi lebih dari PAS ,ini sebab PKR harus diberi keutamaan, "katanya.
Shamsul, yang juga ketua PKR Melaka, berkata, kepimpinan negeri akan memutuskan calon hari Ahad ini sebelum menghantar senarai calon yang dicadangkan kepada dewan tertinggi parti pada hari Isnin.
"Salah satu sebab utama mengapa kami harus diberi keutamaan adalah kerana walaupun PAS bertanding pada tahun 2008, PKR telah bertanding pada tahun 2004," kata Shamsul.
PR negeri juga ketua pembangkang Goh Leong San berkata, bagaimanapun, bahawa PAS akan diberikan keutamaan untuk bertanding di Merlimau.
"Kepimpinan negeri Pakatan mungkin akan bertemu pada hujung minggu atau selepas itu, tidak hari ini, kita ingin menunggu selepas hari pencalonan di Tenang . Kami akan bertemu satu atau dua hari selepas itu.
"Pakatan mempunyai kosensus bersama dalam pembahagian kerusi, [di mana] penduduk Melayu lebih daripada 60 peratus ... kita menghargai sumbangan orang-orang PAS di kawasan tersebut, biarkan PAS membuat keputusan calonnya," katanya.
Goh, yang juga Adun Kesidang, mengatakan bahawa PR kemungkinan akan fokus pada isu-isu negeri lebih dari isu-isu nasional.
"Pembaziran projek mega  oleh kerajaan negeri, masalah banjir yang telah menyebabkan kerugian ...kita adalah sebuah negeri kecil, kebanyakan orang lebih memahami isu-isu negeri, "tambah pemimpin DAP.
Dia juga mengatakan bahawa PR akan mengadakan majlis makan malam esok di Pekan Merlimau, yang akan dihadiri oleh Timbalan Pengerusi DAP Dr Tan Seng Giaw Datuk  Teng Chang Khim(Speaker Dun Selangor). Ahli jawatankuasa pusat PAS Mohamad Sabu dijangka akan hadir.
Kerusi Dewan negeri Merlimau terdiri daripada 64,7 peratus Melayu, dari 10.500 pemilih, sementara 21 peratus Cina dan 14 peratus India.
Dengan kematian Mohamad Hidhir, SPR (EC) harus megadakan piliharaya kecil dalam 60 hari.
Mohamad Hidhir memenangi kerusi negeri Merlimau dua kali, mengalahkan calon PAS Jasme Tompang dengan majoriti 2.154 undi dalam Pilihanraya Umum 2008 ..
Pada tahun 2004, Mohamad Hidhir memenangi kerusi dengan majoriti 5.087 undi.
MI

No comments: